Duurzaamheid in Lewenborg

Graag neem ik jullie mee op mijn eigen zoektocht, mijn zoektocht naar een duurzamere leefstijl. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor mij.

Andrea Poelstra 12 maart 2019

Welkom bij deze nieuwe column in De Lewenborger. Mijn naam is Andrea Poelstra. Op deze plek wil ik vanuit Lewenborg 3p0 graag meer vertellen over mijn ambities voor een duurzame wereld, te beginnen in je eigen wijk. Graag neem ik jullie ook mee op mijn eigen zoektocht, mijn zoektocht naar een duurzamere leefstijl. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor mij. Maar zo belangrijk als ik het vind, zo moeilijk vind ik het ook om daadwerkelijk duurzaam te leven. Het klimaatprobleem is zo groot, en de veranderingen die we als wereld moeten doorvoeren lijken zo radicaal en soms zelfs onmogelijk zonder in te boeten op comfort. En zelfs al zou je een warmtepomp nemen, nooit meer vlees eten en nooit meer vliegen, hoeveel help je de wereld dan echt vooruit? Een gemiddelde woning gebruikt 2100 kWh elektriciteit.  1 kWh elektra = 0,65 kg CO2. Dat betekent voor een gemiddeld huis in Lewenborg 1.365 kg CO2. Als je de energie zelf opwekt met zonnepanelen of een zonneboiler, dan produceer je 0 kg. Dat verschil van 1.365 kg waar je zelf verantwoordelijk voor bent, is toch de moeite waard. En als je niet meteen zonnepanelen kunt plaatsen, kun je wel flinke stappen nemen als je je huis beter isoleert, LED-lampen gebruikt, korter doucht, een duurzame douchekop gebruikt, etc.

En het allerleukste is, dat we onze inspanningen kunnen bundelen. Want als jij, maar ook je buren, en bijvoorbeeld een groep van familieleden of vrienden allemaal iets bijdragen, dan tikt het geheel toch echt wel aan! En het mooie is…het voelt goed om het samen te doen. Als je samen met je buren zonnepanelen laat aanleggen, dan maakt de gezamenlijke besparing echt verschil en je leert je buren ook nog eens beter kennen. Dat is ook de reden waarom het zo fijn is om binnen een wijk aan de slag te gaan met duurzaamheid.

In een wijk heb je een zelfstandig functionerende gemeenschap die gemakkelijk zelfvoorzienend te maken is. Er is schaalgrootte, en er zijn veel verschillende soorten gebouwen en faciliteiten aanwezig. Je hoeft niet ver te reizen voor winkels, de gemeentebalie, een buurthuis, sport, medische en andere voorzieningen. Alles is lopend of met de fiets te bereiken. Dat betekent dat mensen die dagelijks op dezelfde plaatsen vertoeven en dezelfde boodschappen doen, nooit ver weg zijn. Iedereen kent de verschillende plaatsen en komt er regelmatig. We hebben gezamenlijke belangen en interesses. Iedereen heeft er belang bij dat de faciliteiten in de wijk levendig en bereikbaar blijven. Daarom is het van belang dat de gebouwen en activiteiten in de wijk toekomstbestendig gemaakt worden, zodat wij als wijkbewoners nog heel wat jaren kunnen blijven genieten van deze mooie wijk.

De eerste stap is om samen met de gebruikers over na te denken welke dingen we kunnen verduurzamen. We kunnen naar onze eigen huizen kijken, maar ook naar de gemeenschappelijke gebouwen. We kunnen ervoor zorgen dat het afval van de wijk niet via sloten en rivieren uiteindelijk in de oceaan belandt. En dat winkelcentrum, zou dat zijn eigen energie niet kunnen opwekken? Of met papieren verpakkingen werken in plaats van plastic? En zo zijn er nog een heleboel andere dingen te bedenken.

Wat ik zelf altijd een goed voorbeeld vindt zijn de varkens die een groep bewoners samen verzorgt in De Oosterpoort. Wij als mensen zijn carnivoren, alhoewel we ook prima toekunnen met een plantaardig dieet. Maar vlees eten is inherent aan de mens. Het probleem ligt in de manier waarop we, in een ver geïndustrialiseerde samenleving, met dieren omgaan. En de hoeveelheid die geconsumeerd wordt omdat het zo goedkoop geworden, zorgt voor een enorme CO2 uitstoot. Wat mij betreft is vlees eten op zijn tijd prima, maar dan het liefst wel op manier waarbij de oorsprong zoveel mogelijk in stand gehouden wordt. Als je als wijkbewoners samen de dieren verzorgt die je aan het einde van hun leven opeet, dan is de voedselketen vele malen korter dan als je je speklap in de supermarkt koopt. Als je je voedsel zelf hebt zien groeien en bloeien, dan is dat misschien even wennen, maar wel het is wel heel natuurlijk en het scheelt een hele hoop transport en CO2 uitstoot.

Hetzelfde geldt voor onze energievoorziening. Die kunnen we best zelf opwekken. Energie kun je op vele verschillende manieren opwekken. De zon is natuurlijk onze grootste bron energie, en wind hebben we in Nederland ook erg veel. Maar daarnaast is er eigenlijk overal om ons heen warmte aanwezig. Onze energievoorziening is in Nederland altijd goed geregeld. Het is gezien als de verantwoordelijkheid van de overheid. Gezien de grote bron aan aardgas in Groningen is dat ook niet gek. Deze grondstof leent zich uitstekend om onze huizen te verwarmen, juist omdat het in Nederland volop aanwezig en dus goedkoop was. Helaas komt er bij de verbranding van aardgas om warmte te verkrijgen veel CO2 vrij. Nu zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan. Je kunt de CO2 opvangen, maar je kunt er ook voor zorgen dat je de uitstoot minimaliseert. Als er alternatieve manieren zijn om gebouwen te verwarmen, die CO2-neutraal zijn, en die ook nog eens dichter bij huis op te wekken zijn, is het dan niet heel logisch om die warmtebronnen aan te spreken en te benutten? Dit is wat we in de projectgroep Lewenborg van het gas aan het uitvinden zijn. Welke warmtebronnen zijn er en hoe kan die warmte via een warmtenet bij de wijkbewoners terecht komen zonder meer te kosten dan het huidige energiesysteem?

Er zijn ontzettend veel aspecten aan duurzaamheid die je op een wijk van toepassing kunt laten zijn. In deze column gaan we het hebben over al die verschillende aspecten, dus niet alleen je huis en energie en isolatie, maar ook over voedsel, afval, auto-delen en vormen van circulaire bedrijvigheid. We blijven je infomreren over wat er in de wijk allemaal al gedaan wordt aan duurzaamheid. En we helpen je met tips hoe je zelf of gezamenlijk met je buren, stap voor stap kunt verduurzamen.

In de tekening zie je alvast wat cijfertjes die je op weg helpen om de eerste stap te zetten met douchebespaar-tips. We hebben nog 6 jaar tot 2025, dat is weinig tijd voor de wereld, maar voor de wijk is het genoeg om te laten zien wat er mogelijk is om samen te verduurzamen. Laat ons weten welke vragen je hebt of wat jij als wijkbewoner al gedaan hebt of van plan bent om met je buren op te zetten. We besteden daar in deze rubriek graag aandacht aan om anderen te inspireren. Je kunt ons bereiken via email of [email protected].

Graag tot de volgende keer!

Andrea Poelstra.

Kijk ook eens op https://lewenborg.info/planet-3p0-lewenborg/