Gezocht enthousiaste wijkbewoners!

Planet 3P0 groeit snel! We zoeken enthousiaste wijkbewoners in Lewenborg, Korrewegwijk, De Hoogte, Hoogkerk, Oosterpoort, Helpman en Eelde-Paterswolde! Heeft u interesse en energie om uw omgeving duurzaam te veranderen? Bekijk de functiebeschrijving

Inloopspreekuur ‘Energie besparen kan iedereen’

Bijna iedere 2e en 4e maandag van de maand is er in het Poortershoes het inloopspreekuur ‘Energie besparen kan iedereen’!

Thema avond: Mobiliteit (auto delen)

We hebben samen veel auto’s in gebruik en veel daarvan staan vaak stil! Heb je eigenlijk wel altijd zelf een auto nodig?

Maandag 28 mei om 19.00 uur is er wederom een
voorlichtingsavond in het Poortershoes. Ditmaal is het thema mobiliteit.

Naast dat er een deskundige op het gebied van circulaire
economie aanwezig is zullen er ook presentaties worden
gegeven over het huren en delen van auto’s in de buurt.

Heeft u momenteel geen auto of aarzelt u om een andere auto te kopen omdat uw oude auto op z’n einde loopt?
Dan is deze informatie avond wat voor u!

Hoe zit het met de verzekering?
Hoe gaat het delen van een auto in z’n werk?
Is huren een optie?

Naast de experts zullen ook Oosterpoorters zelf vertellen over hoe ze
een auto huren of verhuren en ook hoe ze een auto delen!

Klerenzooi

De meeste mensen vinden het fijn om goed gekleed voor de dag te komen. En dan graag vandaag ook weer net een beetje anders dan gisteren. De kledingindustrie voorziet graag in deze behoefte. Helaas gebeurt dat niet altijd met zorg voor het milieu. In deze blog leg ik uit waar dat in zit en laat ik zien dat er ook slimmere manieren zijn om er tiptop uit te zien.

Paddepoelers gaan voor eigen stroom

Paddepoelers gaan voor eigen stroom
Buren geven elkaar voordelig en objectief advies

In de wijk Paddepoel groeit het aantal mensen dat energie wil besparen. Dat komt onder meer door gratis hulp en eerlijke informatie van mede-buurtbewoners. Ook aantrekkelijke acties trekken hen over de streep. Zo profiteren Paddepoel, Selwerd en de Reitdiepwijk momenteel van zeer voordelige zonnepanelen. Kopers krijgen ook nog een bon ter waarde van 5 procent over het aankoopbedrag (exclusief BTW), te besteden aan duurzame producten. Vervolgens zijn de zonnepanelen gemiddeld binnen acht jaar terugverdiend en dat spreekt veel bewoners aan.

‘We zien dat meer mensen onafhankelijk willen worden van grote energiebedrijven’, vertelt Els Struiving van Paddepoel Energiek. ‘Denk aan de aardbevingen, veroorzaakt door gasboringen. Het is tijd om andere manieren van energie te gaan gebruiken, ook voor het milieu. Met je eigen zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening en investeer je ook in een gezondere wereld. Een win-win-situatie dus.’

Over duurzame energie wordt veel gepraat en geschreven. In de wijk Paddepoel worden woorden al een tijdje omgezet in daden. Mede-buurtbewoners met kennis en ervaring hebben zich verenigd in de stichting Paddepoel Energiek. Hierdoor kunnen de Paddepoelers de beste en voordeligste duurzame producten voor elkaar regelen. En, niet te vergeten,  ook voor de wijken daar omheen.

Dit voorjaar startte een mooi aanbod: tien panelen vanaf € 3400, samen goed voor zo’n 2.500 kWh per jaar. Exclusief BTW maar inclusief gratis advies, installatie en hulp bij het terugvragen van de BTW.  Denkt u na over zonnepanelen? Check dan eerst op www.zonatlas.nl of uw dak geschikt is. Meer informatie en contactgegevens: www.paddepoelenergiek.nl Meedoen kan nog tot 1 juli van dit jaar.

Planet 3P0 nu ook in Lewenborg

Planet 3P0 is trots te kunnen melden dat in 2018 ook in Lewenborg een Planet 3P0 wijkteam start. Lewenborg is een levendige wijk met goede sociale, maatschappelijke initiatieven, waar Planet 3P0 graag op wil inhaken. Er zijn vele mogelijkheden om de pijlers voedsel, energie, mobiliteit en wonen vorm te gaan geven binnen deze wijk. De visie is om burgers, bedrijven en bestuurders samen te brengen en te verbinden om duurzame initiatieven te ontwikkelen binnen de wijk. Initiatiefnemers Johan Engels, Robert Jan Reinders en Andrea Poelstra dragen Lewenborg een warm hart toe en hebben er zin om om aan de slag te gaan met Planet 3P0 in Lewenborg!

Er wordt begonnen met de kern van de wijk Lewenborg en Drielanden. In de toekomst kan het wijkteam uitgebreid worden met initiatieven in de wijken Oosterhoogebrug, Ulgersmaborg, Ruischerbrug en Noorddijk.

Stekkerspul – deel 2

In deel 1 heb ik uitgelegd dat elektronica een grote impact heeft op het milieu en dat een slimmer ontwerp een belangrijke voorwaarde is om daarin verbetering in te brengen. In deel 2 staan we stil bij manieren om de impact van elektronica te verminderen door slimmer gebruik en betere recycling.

Stekkerspul – deel 1

We zijn gek op spullen met een stekker. En dat is niet zo gek. Want elektronica maakt ons leven een stuk makkelijker en leuker. Helaas zit er ook een schaduwkant aan deze spullen. In deze blog lees je hoe dat zit. Daarnaast komen ook een aantal initiatieven aan bod die laten zien hoe het anders kan.

Lewenborg van start!

Onze tweede wijk is in de lucht! Vanaf nu houden we ons naast de Oosterpoort ook bezig met Lewenborg. Binnenkort kun u meer informatie vinden op de wijkpagina.

Oproep bewoners: Draag ook bij!

Beste Oosterpoorters, sinds enige tijd is de Stichting 3p0 met een aantal Oosterpoorters actief om onze buurt toekomstbestendig te maken op het gebied van wonen, mobiliteit, voeding, productie en energie. We ontwikkelen concrete projecten die uitgevoerd worden door en voor Oosterpoorters. Meer lezen: Oosterpoorter COLUMN