Waar zit het warmtelek? Hier zit het warmtelek!

Workshop warmtebeeldcamera in het Poortershoes. Een verslag.

Charlotte Beerda 12 maart 2019

Wil je energie besparen door effectief te isoleren? Kijk naar je huis door een warmtebeeldcamera! Met een warmtebeeldcamera kun je warmtelekken in een woning detecteren. Maar, je moet wel weten hoe je moet kijken! Op 11 maart organiseerde Grunneger Power samen met Planet 3p0 een workshop in het Poortershoes.

De mensen drommen naar binnen en worden enthousiast onthaald door de aanstekelijke energie van Grunneger power. Er is een goede opkomst. De eerste afwachtende momenten worden opgevangen met koffie en thee. Mensen zijn open en nieuwsgierig, met een gemeenschappelijke interesse. De sfeer is gelijk goed.

We worden toegesproken door Annemarie Hofman van Grunneger Power. Ze leidt ons op kordate en charmante wijze door de avond. Al snel is het woord aan Bé van der Heide van Be-Advised. Bé legt het principe van de warmtebeeldcamera en wat technische details uit. Ook laat hij zien welke typen er zoal zijn (van een opklikbare camera voor op je smartphone of tablet v.a. €250,- tot aan zeer gedetailleerde apparatuur van wel €25.000,-).

Een warmtebeeldcamera (ook wel: infraroodcamera of thermografische camera) registreert alleen infrarood licht en geeft ons daarmee informatie over de temperatuur van een object. De plaatjes die je met zo’n camera kunt maken heten thermogrammen. Thermogrammen worden met een temperatuurschaal weergegeven. Het kleurenpallet geeft per thermische pixel temperatuurinformatie. Lage temperaturen hebben een donkere kleur en de hogere temperaturen lichtere kleuren. Een ideaal hulpmiddel bij het isoleren van huizen dus. Men denke hierbij overigens misschien snel aan oude huizen, maar ook bij nieuwbouwhuizen kan een kijkje met een warmtebeeldcamera zeer waardevol zijn. Zo zijn er al aardig wat constructiefouten opgespoord, waar dan tóch warmte verloren gaat.

Dan wordt onze pas opgedane kennis getest: Quiz tijd! We worden in groepjes verdeeld en elk groepje krijgt thermogrammen te zien. De vraag is: wat zie je?

De quiz laat op een doeltreffende manier zien hoe makkelijk je tot een verkeerde conclusie komt als je niet weet hoe je moet kijken door een warmtebeeldcamera. Je moet namelijk niet alleen naar de thermogram kijken, maar ook naar de factoren er omheen. Zo zagen we een huis waarvan de muur erg veel warmte leek af te geven en de ramen aardig geïsoleerd leken. Het tegendeel was echter waar: de ramen waren zo lek als een mandje en de muur was warm omdat de zon er de hele dag op had gestaan! Let dus op factoren die een vertekend beeld kunnen geven. Nog zo’n tip: Stook, als je je huis gaat bekijken met zo’n camera, alle ruimtes even warm op én sluit ramen en deuren.

Het is tijd om naar buiten te gaan. Onder het zwakke schijnsel van een sikkelvormige maan trekken we de prachtige Oosterpoortwijk in. De kou slaat om ons heen. Dat is goed, want dat hebben we nodig! Houd je namelijk vooral in de winter bezig met de warmtebeeldcamera, een temperatuur van 5 graad en lager is ideaal. Eerst is het pand van Kroeg van klaas aan de beurt. Ondanks het dubbel glas vormen de ruiten een warmtelek. Daarna meten we een paar panden in de Sophiastraat. De prachtige bogen van Het Sophiahuis zijn een enorm warmtelek. Een charmant vissershuisje blijkt –tegen ieders verwachting in- hartstikke goed geïsoleerd.

Ook buiten klinkt de les van de quiz door: trek niet te snel je conclusies en weet hoe je moet kijken. Na een paar huizen krijg je de smaak aardig te pakken en de verschillende deelnemers laten al gauw overleggend en instemmend hun oordeel klinken. Het werkt aanstekelijk en ik begin razend benieuwd te raken naar het beeld dat mijn eigen huis zal geven.

De deelnemers aan de workshop krijgen een link waarmee ze gratis een warmtebeeldcamera kunnen lenen bij Grunneger Power. Een prachtig initiatief!

Meer weten?
www.grunnegerpower.nl
www.be-advised.nl

Bé heeft elke tweede en vierde maandag van de maand een gratis inloopspreekuur in het Poortershoes van 19.00-21.00hr. (uitgezonderd schoolvakanties en feestdagen)